06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Utrechter Bart de Vries ziek en nu ook nog dakloos met kerst

Overheidsgedonder Nieuws Utrechter Bart de Vries ziek en nu ook nog dakloos met kerst
Utrechter Bart de Vries ziek en nu ook nog dakloos met kerst

Nieuws

Utrechter Bart de Vries ziek en nu ook nog dakloos met kerst

Posted By Kim Wittop-Koning

Het AD schrijft:

Het ging al niet zo jofel, maar op eerst kerstdag werd de situatie voor Utrechter Bart de Vries (53) nog beroerder. Hij is ziek, ligt met de gemeente in de clinch over een nieuwe woning en sinds gisteren is hij ook nog dakloos. De voormalige bouwloods naast de watertoren van Tolsteeg waar hij woont, werd door brand grotendeels verwoest.

Bart de Vries was een min of meer bekende Utrechter omdat hij honderden fietsende stadgenoten een plekje gaf in de fietsenstalling van Laag Catharijne. Een jaar of drie geleden raakte hij echter buiten beeld toen hij zijn baan moest opgeven omdat hij getroffen werd door de ziekte axonale polyneuropathie. Dat is een zenuwaandoening die onder in het lijf begint en langzaam maar zeker de spieren verlamt. De Vries gebruikt dan ook een scootmobiel en een rolstoel. ,,Veel meer dan tien stappen kan ik niet zetten.’’

Hij woonde toen al in de loods van de voormalige bouwmaterialenhandel Trip, een gemeentelijk monument uit 1875 aan de Vaartsche Rijn, maar niet bepaald een woning. Door zijn voortslepende ziekte was het niet de ideale plek meer, omdat er nogal wat geklommen moest worden. ,,Het was een beetje een apekooi daarbinnen.’’

Urgentie

Hij vroeg bij de gemeente om een urgentieverklaring voor een ander huis op medische gronden, maar die krijgt hij naar eigen zeggen niet. ,,Ik kan met een rolstoelindicatie wel een andere woning krijgen, maar dan moet ik alles accepteren wat ze me aanbieden. Ik wil graag nog een beetje keus hebben.’’

Daarom staat hij op 11 januari met de gemeente voor de rechter. Tot eerste kerstdag wees alles erop dat hij de uitkomst van die zaak in de tot woonhuis omgebouwde loods kon afwachten, maar voorlopig is hij dus dakloos. Hij zat gisteren zoals gepland bij zijn ex-vrouw aan de kerstdis in Giethoorn en vertrekt vandaag naar zijn broer in Nieuw Beerta in Groningen om daar een weekje te logeren. ,,Maar dat is ook allemaal niet ideaal.’’

Gelukkig was ik al wakker, anders had ik het niet na kunnen vertellen

Bart de Vries

Kortsluiting

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk, maar de brandweer dacht op het eerste oog aan kortsluiting. ,,Ergens in het plafond in het keukentje’’, weet De Vries, die gistermorgen nog in zijn bed lag toen de brand begon. ,,Gelukkig was ik al wakker, anders had ik het niet na kunnen vertellen.’’

Terug kan Bart de Vries niet. Het pand is niet volledig uitgebrand, maar van het interieur en zijn spullen is weinig meer over. ,,Alles zit onder de rook. Daar kan ik niks meer mee.’’ Kerstmis 2017 zal hem nog lang heugen, denkt De Vries zelf ook. ,,Maar een goede vriend van me zei: ’je hebt nou in ieder geval je eigen kerstverhaal.’ Dat klopt, maar een mooi verhaal is het niet.’’

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.