06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Pas op met participeren, het kan je jouw uitkering kosten

Overheidsgedonder Nieuws Pas op met participeren, het kan je jouw uitkering kosten
Pas op met participeren, het kan je jouw uitkering kosten

Nieuws

Pas op met participeren, het kan je jouw uitkering kosten

Posted By Kim Wittop-Koning

Bewoners van de Semarangstraat in Groningen zijn boos dat hun buurman Koos Westra (58) geen uitkering meer krijgt vanwege zijn goede daden voor de buurt.

Westra is arbeidsongeschikt en krijgt maandelijks een uitkering. „Ik heb drie keer een hernia gehad, ben hartpatiënt en zwaar longpatiënt, maar achter de geraniums doodgaan is niets voor mij”, zegt hij.

„Ik ben opgegroeid in een gezin met twaalf kinderen en heb geleerd dat ik altijd klaar moet staan voor mensen. Mijn buren helpen zie ik gewoon als mijn hobby.”

‘Ik neem geen geld aan voor wat ik doe’

De sociale dienst denkt daar anders over. „Ze hebben een anonieme tip gekregen dat ik fietsen repareer en klusjes doe voor geld. Ze denken dat ik geld krijg dat ik niet aan hen doorgeef en dat ik daarom fraude heb gepleegd”, legt hij uit.

Om die reden is zijn uitkering vorige week stopgezet en moet hij met terugwerkende kracht een deel van zijn uitkering terugbetalen. „Maar ik neem geen geld aan voor wat ik doe. Zo gaan wij hier niet met elkaar om.”

‘Allemaal belangeloos werk’

Grof vuil en oud ijzer wegbrengen, kapotte fietsen repareren, helpen met een klusje in huis of iemand naar de dokter rijden. Westra doet het allemaal. „En allemaal belangeloos”, zegt buurtbewoner Wahlen (49).

„We wonen in een straat met veel minimagezinnen en helpen elkaar omdat we dat normaal vinden. Als iemand met een vaste baan dat doet, krijgt hij een schouderklopje en iemand die bij de sociale dienst zit, krijgt een schop onder zijn kont. Dat is te belachelijk voor woorden.”

Hét voorbeeld van een goede buur

Volgens veel buren is Westra het voorbeeld van een goede buurman. „Er moeten meer mensen zoals hij zijn”, zegt Karino Barreveld (71).

„Je hoeft hem maar te roepen en hij komt je helpen. Altijd met een vriendelijk woord en gesloten beurzen. De ene hand wast de andere. Dat is zoals het hier in de straat gaat. Er zijn hier best wat oudere mensen en wij zijn allemaal heel blij met hem.”

Bestraft voor bijdrage aan de maatschappij

Dat Westra bestraft wordt om zijn goede daden frustreert de buren. „De Participatiewet wil dat mensen in de bijstand ook iets voor hun uitkering doen”, zegt buurvrouw Renneke.

„Dit is iemand die meer dan zijn bijdrage aan de maatschappij levert en daar wordt hij nu voor bestraft. Dat kan toch niet zomaar?”

Om die vraag te beantwoorden, heeft Westra samen met een juridisch adviseur bezwaar gemaakt tegen het besluit.. „Ik hoop gewoon dat ze het besluit terugdraaien.”

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.