06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Pensioenfondsen beleggen in omstreden kerncentrales

Overheidsgedonder Nieuws Pensioenfondsen beleggen in omstreden kerncentrales
Pensioenfondsen beleggen in omstreden kerncentrales

Nieuws

Pensioenfondsen beleggen in omstreden kerncentrales

Posted By Kim Wittop-Koning

De vier grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor bijna 250 miljoen euro in het Franse energieconcern Engie, dat eigenaar is van de omstreden Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Dat blijkt uit een inventarisatie van actualiteitenprogramma EenVandaag.

Diverse fracties in de Tweede Kamer noemen het onwenselijk dat met pensioenpremies van Nederlanders wordt geïnvesteerd in kerncentrales die in de grensstreek voor grote maatschappelijke onrust zorgen.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, had in december vorig jaar voor 116 miljoen euro aan belegd vermogen in Engie. Ook het Pensioenfonds Metaal en Techniek (63 miljoen), het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (34 miljoen) en het pensioenfonds Bouw (14 miljoen) bezaten eind 2016 aandelen en obligaties van Engie. Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) wil als enige van de vijf grootste fondsen geen uitspraken doen over de hoogte van zijn beleggingen in het Franse energieconcern. De fondsen verdedigen de investeringen door te verwijzen naar de ‘groene’ reputatie van Engie. Zo wijst het ABP er op dat het bedrijf slechts 15% van zijn energie opwekt uit kerncentrales en juist voorop loopt in duurzame vormen van energie, zoals windmolens en zonneparken.

Vragen stellen

Zowel ABP als het pensioenfonds Bouw zeggen in 2012, toen er serieuze zorgen waren over de veiligheid van Doel en Tihange, Engie te hebben aangesproken op de problemen. “Het bedrijf heeft daarop actie ondernomen en er is uitgebreid getest,” aldus het ABP in een verklaring tegenover EenVandaag. “In 2015 zijn de reactoren door de Belgische overheid weer veilig verklaard.” 

Voor PMT en PME is de recente onrust juist aanleiding de komende tijd in gesprek te gaan met Engie over de veiligheidssituatie. “We zullen bij Engie benadrukken dat een goede dialoog en opereren in lijn met de wet- en regelgeving een vereiste is (…) Gegeven de recente ontwikkelingen, waaronder de uitspraak van een meerderheid van de Tweede Kamer vorige maand over Tihange, willen we van de gelegenheid gebruik maken om ook vragen te stellen over het onderwerp veiligheidssituaties bij kerncentrales,” aldus de fondsen in een verklaring.

Kamervragen

De Tweede Kamerfracties van SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren kondigen aan Kamervragen te gaan stellen over de beleggingen van pensioenfondsen in de Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Volgens D66 tonen de omstreden investeringen aan dat er meer zeggenschap moet komen over de inleg van pensioengeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de centrales dicht moeten. Doel en Tihange zorgen al tijden voor veel onrust in de grensstreek. Zo zijn er regelmatig storingen, lekkages in het niet-nucleaire gedeelte en regelmatig worden er nieuwe haarscheurtjes ontdekt in de reactorvaten. In september worden aan 1,4 miljoen huishoudens die op minder dan 100 kilometer van een kerncentrale wonen uit voorzorg jodiumpillen uitgedeeld.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.