06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Mogelijk hogere boete notoire hardrijder

Overheidsgedonder Nieuws Mogelijk hogere boete notoire hardrijder
Mogelijk hogere boete notoire hardrijder

Nieuws

Mogelijk hogere boete notoire hardrijder

Posted By Kim Wittop-Koning

Den Haag – Hardrijders moeten in de toekomst wellicht rekening houden met hogere boetes naarmate ze vaker de fout ingaan. De verkeersveiligheid kan mogelijk verbeteren met een dergelijk progressief boetestelsel. Er is daarom aanleiding om de mogelijkheden voor zo’n boetestelsel verder te verkennen.

Het kabinet laat onderzoeken of er zo’n nieuw systeem voor verkeersboetes ingevoerd kan worden.  Dat schrijft minister Blok (Veiligheid en Justitie) aan de Kamer. Zijn ministerie had al eerder onderzoek ingesteld naar dit plan en de resultaten maakt de bewindsman vandaag bekend. Ze geven aanleiding om te kijken of het systeem ook echt in de praktijk ingevoerd kan worden.

Zo vond de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uit dat een hogere boete voor hardrijders die vaker de fout in gaan, kan leiden tot naar schatting jaarlijks 5% (30) minder verkeersdoden en tot 2% (400) minder ernstige verkeersgewonden. Dit is wel gebaseerd op aannames in gedragsverandering, dus onzeker, geven de onderzoekers toe.

ZIE OOK: Flitsridder ten strijde

Het is echter de vraag hoe uitvoerbaar zo’n systeem is. Volgens een impactanalayse brengt de invoering ervan „aanzienlijke lasten” met zich mee. Om tot een weloverwogen besluit te komen, wil Blok daarom extra onderzoek. Het OM, het CJIB, de politie en de rechtspraak moeten van hem „de uitvoerbaarheid, haalbaarheid en handhaafbaarheid” in kaart brengen.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.