06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Politiebonden signaleren lange vertragingen bij aangifte misdrijven

Overheidsgedonder Nieuws Politiebonden signaleren lange vertragingen bij aangifte misdrijven
Politiebonden signaleren lange vertragingen bij aangifte misdrijven

Nieuws

Politiebonden signaleren lange vertragingen bij aangifte misdrijven

Posted By Kim Wittop-Koning

Slachtoffers van misdrijven moeten steeds vaker dagen wachten voordat ze aangifte kunnen doen. Dat geldt ook voor zware misdrijven zoals ernstige mishandeling, zeggen twee politievakbonden zaterdag.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, noemt de vertraging bij de aangiftes “onacceptabel” en spreekt in het AD van een “zeer verontrustende situatie”.

Hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn, is de trend volgens Struijs duidelijk te zien in de praktijk. Afgelopen zaterdag werd een 16-jarige meisje in Apeldoorn ernstig mishandeld. Het duurde zes dagen voordat haar vader aangifte kon doen.

Bij een tweede mishandelingszaak, eveneens in Apeldoorn, duurde het vorige maand negen dagen voordat het slachtoffer bij de politie terecht kon en er een onderzoek werd gestart.

Ergernis en onbegrip

“Het leidt tot veel ergernis en onbegrip bij burgers en dat is het laatste wat we willen”, zegt Struijs. “Het is belangrijk om zo snel mogelijk een aangifte op te nemen. Zeker als het om een ernstig misdrijf als mishandeling gaat. Zo laat je zien het slachtoffer serieus te nemen en is de kans groter dat we de dader pakken.”

Struijs wil de kwestie aankaarten bij de politiek in Den Haag. Hij denkt dat de oorzaak te vinden is in structurele onderbezetting.

Wilma Noordergraaf van politiebond ACP herkent de problematiek. “Van dit soort schrijnende voorbeelden hebben burgers helaas steeds meer last. Wij horen deze verhalen regelmatig van onze leden.”

Verkeerde keuzes

Volgens de politie zijn de problemen bekend en wordt er hard aan gewerkt om ze te verhelpen. “Onze medewerkers op het servicecentrum plannen de afspraken voor aangiftes in en soms worden daar verkeerde keuzes gemaakt”, zegt woordvoerder Simen Klok van de politie Oost-Nederland.

“We zijn bezig onze medewerkers te trainen om situaties waarin sprake is van een kwetsbaar slachtoffer beter te herkennen en deze direct in contact te brengen met de lokale politie. Een bejaarde vrouw die slachtoffer is van een babbeltruc of een jong meisje dat mishandeld is, wil je niet dagen laten wachten. Die moeten zo snel mogelijk aangifte kunnen doen”, aldus Klok.

Deel dit bericht:

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.