06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Voormalig openbaar aanklager verduisterde bijna 90.000 euro

Overheidsgedonder Nieuws Voormalig openbaar aanklager verduisterde bijna 90.000 euro
Voormalig openbaar aanklager verduisterde bijna 90.000 euro

Nieuws

Voormalig openbaar aanklager verduisterde bijna 90.000 euro

Posted By Kim Wittop-Koning

Door Jos Slats in Brandpunt

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar voormalig openbaar aanklager mr Derk Kuipers. Hij wordt verdacht van verduistering. Als secretaris-generaal van de International Association of Prosecutors (IAP) zou hij bijna 90.000 euro in eigen zak hebben gestoken.

Bekende officier

Het is een pijnlijke affaire voor het Openbaar Ministerie. Derk Kuipers genoot als officier van justitie grote faam als aanklager in strafzaken tegen verdachten van fraude en economische delicten. Als advocaat-generaal bij het Hof in Den Haag verwierf hij landelijk bekendheid in het proces in hoger beroep tegen de leden van de Hofstadgroep.

Ook was hij jarenlang verbonden aan de Tuchtcommissie betaald voetbal van de KNVB. Hij beëindigde zijn loopbaan bij het OM als secretaris-generaal van de International Association of Prosecutors (IAP), een prestigieuze club, waarbij meer dan 2000 openbaar aanklagers van over de hele wereld zijn aangesloten. De IAP zet zich onder meer in voor de eerbiediging van de mensenrechten en de strijd tegen corruptie.

90.000 euro in eigen zak

Als secretaris-generaal was Kuipers verantwoordelijk voor de financiën van de IAP. In maart vorig jaar moest hij op staande voet zijn functie neerleggen, nadat intern aan het licht was gekomen dat hij aan hem betaalde contributiegelden niet had afgedragen, maar in eigen zak had gestoken. Het ging om een bedrag van bijna 90.000 euro, zo blijkt uit financiële stukken van de IAP die Brandpunt heeft ingezien.

“The review of the financial irregularities performed by external forensic accountants shows that the former Secretary General did not keep the financial records in an accurate and transparent way and mingled IAP money with his own private money, unknown to the other members of the secretariat and to the Executive Committee.” (bron: jaarverslag IAP)

Nadat Kuipers op een vergadering in Helsinki door het uitvoerend comité van de IAP werd geconfronteerd met de tegen hem gerezen verdenkingen, betaalde hij binnen enkele dagen 60.304 euro terug aan de organisatie. Uit aanvullend onderzoek door een extern forensisch bureau bleek dat Kuipers in totaal voor bijna 90.000 euro aan contributiegelden niet aan de IAP had afgedragen. Voor de resterende 29.000 euro werd een betalingsregeling getroffen.

Het forensisch onderzoek naar de verduistering kostte de organisatie 40.000 euro. Een deel hiervan (13.000 euro) is verhaald op Kuipers.

De IAP informeerde eind maart 2016 het College van procureurs-generaal, de werkgever van Kuipers, over diens twijfelachtige financiële handelen. Toen het college Kuipers liet weten dat hij hangende een nader onderzoek zou worden geschorst, nam de aanklager de vlucht naar voren met de mededeling dat hij per 1 mei met pensioen zou gaan. Daarna bleef het stil.

Officieel verdachte

Pas toen het televisieprogramma Reporter (KRO-NCRV) vorig jaar oktober de zaak naar buiten bracht, kwam het College van pg’s in beweging. De top van het Openbaar Ministerie gelastte een “oriënterend onderzoek” naar  de vertrokken openbaar aanklager.

Toen gold hij formeel nog niet als verdachte. Inmiddels is hij dat wel, bevestigt het Functioneel Parket desgevraagd. Het oriënterend gewroet heeft voldoende aanknopingspunten opgeleverd voor een strafrechtelijk onderzoek. Kuipers wordt nu officieel verdacht van verduistering, een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van maximaal drie jaar. Kuipers zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Comments are closed.