06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Oud-topman Athlon Car Lease moet 80 uur plantsoenen schoffelen

Overheidsgedonder Nieuws Oud-topman Athlon Car Lease moet 80 uur plantsoenen schoffelen
Oud-topman Athlon Car Lease moet 80 uur plantsoenen schoffelen

Nieuws

Oud-topman Athlon Car Lease moet 80 uur plantsoenen schoffelen

Posted By Kim Wittop-Koning

Door Jos Slats in Brandpunt

De glamour boy van de autolease-wereld, Hans B., heeft een werkstraf gekregen voor zijn aandeel in de omkopingsaffaire bij het Ministerie van Defensie. Het Openbaar Ministerie legde de sanctie op zonder tussenkomst van de rechter. De voormalige CEO van Athlon International moet tachtig uur schoffelen, omdat hij een tankpas ritselde voor de wagenparkbeheerder van het Ministerie. Hiermee kon (burger)ambtenaar Jacques H., die een armada van 6000 dienstvoertuigen beheerde, op kosten van Athlon zijn eigen Audi A5 volgooien. Deze patserbak (ter waarde van 70.000 euro) werd overigens weer “gesponsord” door andere relaties van H. die ook graag goede zaken wilden doen met het Ministerie van Defensie.

Auto dealer Pon (Volkswagen), Peugeot en Renault, ze zitten allemaal tot aan hun nek in een omvangrijke omkopingsaffaire rond de aanschaf van duizenden voertuigen voor Defensie en de politie. Op dinsdag 13 juni komt de zaak, waar de rijksrecherche jarenlang mee bezig is geweest, voor het eerst voor de rechter. Dan staan er elf verdachten voor het hekje, onder wie twee politiemensen en vier Defensie-medewerkers. De vijf andere verdachten zijn (oud)werknemers van de betrokken automobielbedrijven. Hoofdverdachte is Jacques H. die zich jarenlang liet fêteren door de autobranche.

Wagenparkbeheerder Jaqcues H.
Wagenparkbeheerder Jaqcues H.
Bestellijst Ministerie van Defensie
Bestellijst Ministerie van Defensie

Strafzaken afgekocht

De autobedrijven zelf ontspringen de beschamende dans van een openbare terechtzitting. Ze hebben de strafzaak afgekocht. Pon betaalde het Openbaar Ministerie een afkoopsom van 12 miljoen euro, nadat de rijksrecherche had vastgesteld dat acht medewerkers van de volkswagenimporteur betrokken waren bij het verstrekken van “giften” aan ambtenaren die een cruciale rol speelden bij de aanschaf van dienstvoertuigen.

Importeur Renault fourneerde 2 miljoen euro om onder de strafzaak uit te komen. Het bedrijf was zich te buiten gegaan aan het uitdelen van snoepreizen aan een defensie-ambtenaar, en verzorgde ook het schadeherstel aan zijn privé auto’s. Een verkoopmanager van Renault, die het bedrijf inmiddels met pek en veren heeft verlaten, zal zich wel voor de rechter moeten verantwoorden. Dat geldt ook voor zijn partner in crime, een Renault dealer die het potje met smeergeld beheerde, van waaruit de dure Audi A5 van wagenparkbeheerder Jacques H.  deels werd gefinancierd. Als tegenprestatie bestelde de Defensie-ambtenaar een hele lading Clio’s, aldus het Openbaar Ministerie.

De smeerput van peugot

Ook auto-importeur Peugeot trof tegen betaling van 2 miljoen euro een prettige regeling met het Openbaar Ministerie. Het bedrijf verstrekte giften aan de wagenparkbeheerder van Defensie die opliepen tot ruim 60.000 euro. Volgens justitie was Peugeot “tot op managementniveau betrokken” bij de omkoping. Toch weet Peugeot nu  – voor een prikkie –  weg te komen met een schikking.

De keuze van het Openbaar Ministerie om Pon, Renault en Peugeot niet voor de rechter te slepen, is volgens ingewijden ingegeven door de uitdrukkelijke wens van de politie en het Ministerie van Defensie om in de toekomst zaken te kunnen blijven doen met deze bedrijven. Een keiharde strafrechtelijke veroordeling zou bij openbare aanbestedingen tot uitsluiting van bedrijven kunnen leiden.

Bij het onderzoek van de Rijksrecherche kwamen meer dan veertig verdachten in beeld. De elf zwaarste gevallen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen, de meeste anderen kregen werkstraffen opgelegd door het Openbaar Ministerie, variërend van 60 tot 120 uur.

Sommige sukkels lieten zich omkopen met een setje winterbanden

De politie en het Ministerie van Defensie spendeerden in de afgelopen tien jaar vele honderden miljoenen aan de aanschaf en het leasen van voertuigen. De overheid is de belangrijkste en meest gewaardeerde klant van de autobranche. In schril contrast met deze big business staan de vaak lullige bedragen en cadeau’s  die in het smeergeldcircuit omgaan. Sommige sukkels bij de inkoopdienst van de politie hebben zich laten omkopen met een setje gratis winterbanden. Anderen vielen voor een “meerdaagse cruise op de Middellandse Zee”. Dat zijn reisjes van hooguit een paar duizend euro, bedragen die in geen verhouding staan tot de kapitalen die zijn gemoeid met de aanbesteding van complete wagenparken vol toeters, bellen & zwaailichten.

Dat corruptie in Nederland het niveau van zegeltjes plakken en kruimeldieverij niet overstijgt, is bepaald geen geruststellende gedachte; ambtenaren zijn blijkbaar voor een appel en een ei te koop.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.