06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Misstanden in Thomashuis Tiel, slechte zorg

Overheidsgedonder Nieuws Misstanden in Thomashuis Tiel, slechte zorg
Misstanden in Thomashuis Tiel, slechte zorg

Nieuws

Misstanden in Thomashuis Tiel, slechte zorg

Posted By Kim Wittop-Koning

In het Thomashuis Tiel was jarenlang sprake van slechte zorg en oneigenlijk gebruik van pgb-gelden. Dat blijkt onderzoek van Eenvandaag.  Familieleden van bewoners doen hun verhaal vrijdagavond in de uitzending. Ook kreeg EenVandaag inzage in financiële stukken van het huis.

Thomashuizen zijn kleinschalige woonvormen voor meervoudig gehandicapten. In de huizen wonen groepen van 8 of 9 bewoners onder toezicht van een ondernemersechtpaar.  Zo ook in Tiel, waar families zich nu beklagen over de zorg en begeleiding die de bewoners kregen.

Uit de financiële stukken van het Thomashuis Tiel blijkt dat de zorgondernemers die het huis runnen aan het einde van het jaar bijna een derde van de pgb-gelden overhouden als ondernemerswinst. Hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon zag de stukken in voor EenVandaag. Verbon: “Er wordt een winst geboekt van meer dan 2 ton op een budget van 700.000 euro, ik vind dat buitenproportioneel.”

‘Botte en onbeschofte behandeling’

Mirjan van Dee is moeder van de 31-jarige Jeroen, die al elf jaar in het Thomashuis woont: “De eigenaresse is bot en onbeschoft tegen onze kinderen. Eentje is geslagen een ander is geschopt. Ze kan wel vriendelijk tegen onze kinderen doen als wij er zijn, maar als we er niet zijn, kleineert ze ze.”

Een andere familie vertelt dat ze een bewoonster uit het Thomashuis Tiel hebben weggehaald, omdat ze dagenlang op de grond zat weg te kwijnen.

De familieleden van de bewoners hebben het gevoel dat ze al jaren met de rug tegen de muur staan. Bij kritiek op de zorg kregen ze te horen ‘dat hun kind dan maar moest vertrekken uit het Thomashuis.’

Mirjan van Dee: “Wij durfden eigenlijk niets meer te zeggen in het belang van ons kind.”  Ze vertelt dat de kinderen het te verduren kregen als ouders kritisch waren geweest. “Ik hoorde van het personeel dat als wij weg waren, ons kind de hele week de dupe was.”

Vrijdagmiddag publiceert de organisatie een uitgebreide reactie. “We hebben respect voor de mening van de ouders van bewoners, maar we zijn zeer geschrokken van de intensiteit van hun strijd”, laat de organisatie weten. Ze stellen dat de kracht van te Thomashuien het zwakke punt is: door de kleinschaligheid kan een conflict groot worden.

“Wij zijn ons hier meer dan ooit van bewust en zullen zo snel mogelijk de nodige acties opzetten om onze normen en waarden te beschermen en een veilig thuis voor alle bewoners te kunnen blijven garanderen. We betreuren ten zeerste dat de ouders geen gehoor hebben gevonden voor hun grieven.” De organisatie zegt alle 118 huizen te gaan onderwerpen aan gedegen onderzoek. De volledige reactie lees je hier. 

In de uitzending reageert Lilian Marijnissen, Tweede Kamerlid van de SP.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.