06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Internetveilingen: spijt van je aankoop?

Overheidsgedonder Nieuws Internetveilingen: spijt van je aankoop?
Internetveilingen: spijt van je aankoop?

Nieuws

Internetveilingen: spijt van je aankoop?

Posted By Kim Wittop-Koning

Geschreven door mr. Chantal van Ninhuijs

Consumenten uiten online het ongenoegen over BVA Auctions. Ze krijgen vaak geen bedenktijd op een geplaatst bod. Je wordt door BVA aan je online bod gehouden en dit kun je niet zomaar ongedaan maken. Het gaat toch om een koop op afstand? Dan heb jij toch een bedenktijd? Of mag BVA je beroep op de wettelijke bedenktijd weigeren? Wij leggen uit hoe het zit met die internetveilingen.

Eerst kopen, dan bedenken
Als je als consument iets koopt, ben jij goed door de wet beschermd, zeker als het gaat om een koop op afstand. Jij bent namelijk niet op de hoogte van alle regels die van toepassing zijn en je professionele wederpartij wel. Daarbij komt dat je het product niet kunt testen als je het online koopt. Past de broek wel? Is dat wel de juiste kleur? Dit kun jij natuurlijk pas controleren op het moment dat je het product hebt ontvangen. Vanaf dat moment gaat ook je bedenktermijn van 14 dagen lopen. Je mag dan kosteloos zonder enige opgaaf van reden aan de verkoper mededelen dat je afziet van de koop. Als de verkoper het product weer heeft ontvangen, moet hij het aankoopbedrag terugstorten.

Kan dit ook bij internetveilingen?
Bij een koop op afstand mag jij gebruik maken van je ‘herroepingsrecht’, zoals we dit noemen. Normaal gesproken geldt dit ook voor internetveilingen, gezien dit ook een koop op afstand is. Helaas geldt dit niet voor ze allemaal, maar niet iedereen weet het verschil. Zo is er, zoals eerder in dit artikel aangegeven, onduidelijkheid over het terugsturen van aankopen via BVA Auctions.

Voor de ‘gewone’ online veilingen kun je ook je bod intrekken, als je liever van de koop afziet. Let wel op: bij openbare veilingen ligt het anders. Dat leggen we je hier beneden uit.

Een openbare veiling
Een openbare veiling is een veiling waar je de aangeboden kavel kan bekijken en kun je online je bod plaatsen. Je hebt weliswaar je bod via internet geplaatst (koop op afstand), maar jij hebt het goed of het product fysiek kunnen bekijken. De openbare veiling vormt een uitzondering op je herroepingsrecht binnen de koop op afstand.

BVA Auctions, nét iets anders
Goederen die verkocht moeten worden door een executie, zijn uitgezonderd van het herroepingsrecht. Veelal biedt BVA producten aan uit failliete boedels. Deze veilingen zijn bedoeld om alsnog zoveel mogelijk opbrengsten te krijgen. Het is daarom niet de bedoeling dat een uitgebracht bod alsnog herroepen kan worden, ook al is het een duidelijke koop op afstand. BVA mag je herroeping van een bod dus weigeren.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.