06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Schuldeisers azen op vakantiegeld

Overheidsgedonder Nieuws Schuldeisers azen op vakantiegeld
Schuldeisers azen op vakantiegeld

Nieuws

Schuldeisers azen op vakantiegeld

Posted By Kim Wittop-Koning

Schuldeisers zijn deze maand extra alert omdat elk moment het vakantiegeld kan worden uitgekeerd. Deurwaarders, maar ook hypotheekverstrekkers en grote winkelketens weten dat ze nu moeten toeslaan.

Maar niet alleen de schuldeisers, ook Justitie heeft mei maand tot incassomaand gebombardeerd. Overal stampen ze de grote controles weer uit de grond in de hoop de prent uit te kunnen schrijven voor een net even te zacht achterbandje, of het niet bij je hebben van je rijbewijs/kentekenpapieren/verzekeringsbewijs (ook al kunnen ze heus in de systemen zien dat dit allemaal in orde is) EN natuurlijk je te bewegen om onder enige druk toch je achterstallige belastingaanslag of boete te voldoen DIRECT.

Het jaarlijkse vakantiegeld blijft populair om achterstallige betalingen te doen. Bedrijven zien deze maand en in juni dé piek in betalingen. Vorig jaar werden 10 procent meer betalingen gedaan, zo blijkt uit onderzoek van Janssen & Janssen Incasso en Gerechtsdeurwaarders. En de verwachting is dat de trend doorzet. Ketens zoals MediaMarkt, maar ook banken en hypotheekverstrekkers stunten nu met hun prijzen en bieden ruimere mogelijkheden om bijvoorbeeld extra af te lossen.

Janssen & Janssen Incasso verzorgt jaarlijks meer dan 200.000 betalingen waarbij zo’n vijf miljoen euro rondgaat. Manager Saskia van de Schoot concludeert dat zestigplussers gemiddeld anderhalf keer vaker schulden met vakantiegeld aflossen dan tieners en twintigers. Hoe ouder de schuldenaar, hoe meer hij uitgerekend deze periode aflost.

Ouderwets rollen

Jongeren laten het vakantiegeld liever ‘ouderwets’ rollen, aldus Van de Schoot. ,,Ze vinden dat het niet uitmaakt hoeveel schuld je hebt. Laatst gaf ik voorlichting op een mbo-opleiding en daar bleken leerlingen vakanties te boeken alsof het niets was, en de zorgverzekering met het hoogste eigen risico te nemen. Zo van: mij gebeurt toch niets. We moeten jongeren echt wakker schudden: los je schuld af en ga dan maar niet op vakantie.”

Schulden aflossen met vakantiegeld mag dan aan populariteit winnen, het fenomeen vakantiegeld zelf is aan inflatie onderhevig. Steeds meer bedrijven laten hun werknemers zelf hun arbeidsvoorwaarden invullen. ,,Al dik 22 procent van de zakelijke markt maakt gebruik van andere regelingen dan vakantiegeld, bij non-profitbedrijven is dat bijna 19 procent. Een stijgende lijn”, zegt Joke van der Velpen, kennismanager bij HR-dienstverlener Raet, de grootste salarisverwerker van Nederland.

 

,,Het is niet meer van deze tijd dat de werkgever je geld bewaart. Vroeger spaarde de werkgever het vakantiegeld en keerde dat in de lente uit. Men vond dat de werknemer niet kon sparen. Hij moest tegen zichzelf worden beschermd.”

Van der Velpen: ,,Aanvankelijk is het even wennen, maar iedereen is blij met meer invloed. Je hebt meer grip op je geld, bijvoorbeeld als je zo elke maand een hoger inkomen krijgt. Dan liggen er toch minder rekeningen in het laatje naar je te knipogen.”

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.