06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Lang leve de burgerwacht!

Overheidsgedonder Nieuws Lang leve de burgerwacht!
Lang leve de burgerwacht!

Nieuws

Lang leve de burgerwacht!

Posted By Kim Wittop-Koning

De rambo’s van de burgerwacht van Kootwijkerbroek waren groot in het nieuws in februari. Met helikopters en kogelvrije vesten achter criminelen aan. En de cijfers geven aan: het werkt. ,,Inbrekers durven niet meer. De jongens klagen: er is niks meer te doen.’’

Ze bestaan al vier jaar, maar ineens waren ze in februari in het nieuws. Als knokploeg, burgerwacht, air-wolven, A-team: de pak ‘m beet vijftig stevige mannen – ondernemers, bouwvakkers, boeren – die in het dorp Kootwijkerbroek metéén te hulp schieten als je hun noodnummer belt. Ze wilden zelf niks zeggen, maar de inwoners van het Gelderse dorp wel: geen inbreker durft hier meer te komen.

Dat vraag om misdaadcijfers. En inderdaad, vergelijk 2015 met 2016 en de criminaliteit in Kootwijkerbroek daalt. Vooral inbraken: van dertien in 2015 naar nog slechts vier in 2016. Elke vorm van criminaliteit waar Koot­wijkerbroek (ruim 5.000 inwoners) vijf jaar geleden mee worstelde, wordt uitgeroeid.

Honkbalknuppels

,,Het is onvoorstelbaar wat hier gebeurt’’, zegt cafébaas Jaap Schut (64), van de stichting die achter de burgerwacht zit. ,,Alle criminaliteit wegwerken kan haast niet. Want er zal altijd wel een of andere Pool het weer proberen. Maar wat denk je als er ineens 40 auto’s om je heen staan? Dan zijn alle straten afgesloten. We pakken ze hoor. In dit dorp roepen de inbrekers om de politie.’’

Schut steek een vingertje op. ,,Maar we slaan niet, hè. Die verhalen over honkbalknuppels? Onzin. We drukken inbrekers alleen héél hard tegen de grond.’’ Hij grijnst erbij. ,,Er zitten stevige mannen bij, hoor. We hebben hier ook een kickbokser moeten pakken. Iets met een afrekening. Maar wij wilden het rustig hebben hier. Dus met zes man hadden we hem toch.’’

Kogelvrije vesten

© Hans Heerink

Kootwijkerbroek is rijk. 71 procent van de inwoners is ondernemer. En zowat allemaal succesvol. De grote huizen en vele bedrijfspanden trekken criminelen aan. Slager Peter ten Wolde is een van die mensen die vrijwillig geld doneerde toen ooit het verzoek rondging om bij te dragen aan ‘een veilig Kootwijkerbroek’. ,,Ik zeg niet hoeveel,’’ zegt Ten Wolde. ,,Maar men geeft hier gul. Ik ben heel blij met de mannen. In dit dorp werd vaak ingebroken, zeker op zondag, dan zit iedereen in de kerk.’’

Kootwijkerbroeker Rik van de Loenhorst (40) komt voorbij, op z’n klompen. ,,Als jij hier op nu zondag wat verdacht rondscharrelt met capuchon op, staan ze binnen vijf minuten bij je. Vragen wat je komt doen. En als je geen antwoord geeft?’’ Hij lacht: ,,Dan tillen ze je op.’’

Iedereen in Kootwijkerbroek heeft het noodnummer. Wijkagente Wilma loopt er voor spek en bonen bij. Jaap Schut is mede-oprichter van de burgerwacht. ,,Ik bezorg eten bij heel veel bedrijven. Ik deed gewoon bij de bestelling een extra briefje: om wat te doneren voor de groep. Wat het opleverde? Denk aan een bedrag met een hele rij nullen.’’

Helikopters

Vijftig kogelvrije vesten heeft de club nu. Plus camera’s, zaklampen en auto’s. Zelfs vier helikopters kunnen worden ingezet. De burgerwacht kwam in het begin een paar keer per week in actie. Voor elk verdacht persoon werd gebeld. Nu hoeft het nauwelijks meer: ,,Pas nog, hingen bij supermarkt Emté een paar zigeuners rond, dus ging er even twintig man heen om het in de gaten te houden. Maar de jongens klagen verder hoor, weinig te doen, haha. En de heli’s? Heel af en toe. Een tijdje geleden, voor een weggelopen meisje. En vorig jaar voor inbrekers in het maïsveld, dan gaan er twee heli’s de lucht in.’’

Een van de heli’s staat in een hangar vlak naast een betonnen landingsbaantje. Heliflight, heet het helikopterbedrijfje. Maar praten over de burgerwacht doen ze liever niet. ,,Ik ontken of bevestig niks’’, doet manager Pieter-Jan Tijssen mysterieus. Jaap Schut doet niet zo geheimzinnig meer. ,,Ik ben trots op dit dorp. We werken hard, we helpen elkaar. In dit dorp komen we voor elkaar op. We regelen hier alles. Ook onze eigen veiligheid.’’

Bekijk hier de misdaadcijfers van alle gemeentes. 

bron AD

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt

Deel dit bericht:

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.