06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Advocaten staan perplex van uitspraken van Teeven

Overheidsgedonder Nieuws Advocaten staan perplex van uitspraken van Teeven
Advocaten staan perplex van uitspraken van Teeven

Nieuws

Advocaten staan perplex van uitspraken van Teeven

Posted By Kim Wittop-Koning

Voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de toorn van Nederlandse strafrechtadvocaten gewekt. Hij deed deze week en aantal opvallende uitspraken over bezuinigingen die hij in zijn tijd als staatssecretaris doorvoerde.

In een interview met De Groene Amsterdammer zegt Teeven dat hij heeft bezuinigd op de advocatuur om meer verdachten achter slot en grendel te krijgen.

‘Andere manier, zelfde effect’

Hij wilde dat naar eigen zeggen eigenlijk doen door minimumstraffen in te voeren, maar kreeg dat indertijd niet geregeld met coalitiepartner PvdA. ‘Toen heb ik me toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken.’

Teeven doet er daarna nog een schepje bovenop en zegt er niet wakker van te liggen als mensen ten onrechte in voorlopige hechtenis zitten. Bij die uitspraak gaat het om mensen die worden verdacht van geweld tegen hulpverleners en politieagenten. Ze zitten soms langer vast dan nodig om grondig onderzoek te kunnen doen. Volgens Teeven gaf hij met zijn maatregelen gehoor aan een roep uit de maatschappij om meer veiligheid en strengere straffen.

‘Aantasting van de rechtsstaat’

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten reageert verbolgen op de uitspraak. ‘Onverteerbaar dat bezuinigingen niet uit financiële noodzaak werden en worden doorgevoerd, maar zijn ingegeven door de wens te voorkomen dat een advocaat naar behoren zijn of haar werk kan doen.’

De Nederlandse Orde van Advocaten (NovA) spreekt van ‘ontluisterende uitspraken’. ‘Teeven toont publiekelijk de echte reden voor forse bezuinigingen op de advocatuur: als oneigenlijk middel voor criminaliteitsbestrijding. Afknijpen van verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot het recht en is een aantasting van de rechtsstaat’. Algemeen deken Bart van Tongeren pleit er zelfs voor dat de 85 miljoen euro aan bezuinigingen die nog op stapel staat, moet worden stopgezet.

In een korte reactie laat Teeven weten dat er niks klopt van wat er in het stuk staat. Naar eigen zeggen zou hij zelfs niet eens een interview aan De Groene Amsterdammer hebben gegeven.

Overheidsgedonder meent dat de rechterlijke macht hier ook debet aan is, die hebben deze kunstgrepen van VVDer Teeven niet in uitspraken veroordeeld.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.