06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Weer stijgt de zorgpremie. Hoeveel hoger wordt de zorgpremie?

Overheidsgedonder Nieuws Weer stijgt de zorgpremie. Hoeveel hoger wordt de zorgpremie?
Weer stijgt de zorgpremie. Hoeveel hoger wordt de zorgpremie?

Nieuws

Weer stijgt de zorgpremie. Hoeveel hoger wordt de zorgpremie?

Posted By Kim Wittop-Koning

Ruim 300 miljoen euro verlies. De vier grote zorgverzekeraars – Achmea, CZ, Menzis en VGZ – schreven vorig jaar allemaal rode cijfers. Voor verzekerden kan dat maar één ding betekenen: de premie gaat volgend jaar flink omhoog.

Achmea-topman Van Duin voorspelde eerder dit jaar al een stijging oplopend tot 20 euro per maand. CZ-baas Van der Meeren rekent op zo’n 8%, zo’n 12 euro per maand. Menzis en VGZ laten zich er nog niet over uit, maar ook zij erkennen dat de zorgpremie verder omhoog zal gaan. Niet alleen komend jaar, maar ook de jaren erna.

Er is een extra reden waarom de verzekeraars nu een ‘winstwaarschuwing’ afgeven: hun reserves slinken. De afgelopen jaren oogstten de verzekeringsmaatschappijen forse kritiek van onder andere de Consumentenbond en de politiek over de grote reserves. Die liepen in een paar jaar op tot bijna 9 miljard euro. Verzekeraars verdedigden die buffers door te wijzen naar eisen van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder verlangt dat verzekeraars een flinke spaarpot aanhouden om tegenvallers opt te vangen.

De verzekeringsmaatschappijen potten echter veel meer op dan nodig en onder druk van onder andere minister Schippers haalden ze de afgelopen jaren geld uit hun spaarpot om zo de premiestijging te temperen. CZ bijvoorbeeld legt dit jaar per verzekerde 12 euro per maand toe op de premie van de basisverzekering. Vorig jaar was dat nog 15 euro. Het bedrag zal verder omlaag gaan, omdat verzekeraars stellen niet oneindig een premie onder de kostprijs aan te kunnen bieden.

Volgens de verzekeraars zullen de premies de komende jaren blijven stijgen als het mes niet verder in de zorgkosten gaat. Die namen in ruim tien jaar tijd explosief toe – van 70 miljard in 2006 naar ruim 95 miljard vorig jaar – en blijven jaarlijks groeien. Nu al draagt een modaal gezin volgens het Centraal Planbureau bijna een kwart van het inkomen af aan zorgpremies. Bij ongewijzigd beleid zal dat de komende vijftien jaar oplopen tot wel 40 procent.

Hoe veel verder kan de zorgpremie nog stijgen? Hoe houdbaar is het huidige stelsel? En wat betekent het voor de solidariteit tussen verschillende groepen zorggebruikers?

In EenVandaag interviews met Menzis-topman Ruben Wenselaar en zorgeconoom Wim Groot van de Universiteit Maastricht.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.