06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Controleurs vinden OV-chipkaart met foto van Ernie

Overheidsgedonder Nieuws Controleurs vinden OV-chipkaart met foto van Ernie

Nieuws

Controleurs vinden OV-chipkaart met foto van Ernie

Posted By Kim Wittop-Koning

Het was voor controleurs van de Rotterdamse vervoerder RET vreemd opkijken toen een reiziger tijdens een controle een persoonlijke OV-chipkaart met een foto van Ernie overhandigde. Ernie zelf ontbrak. Daarom hebben de controleurs de OV-chipkaart ingenomen en een boete uitgeschreven.

Dat zegt RET Controle op Twitter. De reiziger in kwestie, die eigenlijk Robert Kooymans heet, is van plan de boete aan te vechten. “Ik heb gewoon betaald voor de reis. Ik reis al vier jaar op deze ov-chipkaart” zegt hij in een interview met Treinreiziger.nl. Kooymans heeft de ov-chipkaart vier jaar geleden aangevraagd als test. “Ik had de indruk dat helemaal niet gecontroleerd werd of een foto aan de voorwaarden voldeed. Dat wilde ik uittesten.” Hij wijst erop dat op zijn ov-chipkaart zijn echte naam en geboorte datum staat, en dat hij bij aanschaf ook zijn echte adres heeft opgegeven.

De afgelopen vier jaar is Kooymans meerdere keren gecontroleerd. “Vaak moesten controleurs lachen, en werd er verder niets gezegd. Vorig jaar heeft één controleur geadviseerd om een andere ov-chipkaart aan te vragen. Maar voor mij was totaal niet duidelijk dat dit bestraft zou kunnen worden met een boete van 55 euro”.  Kooymans wordt zwaarder gestraft dan een zwartrijder. Immers, behalve dat hij een boete moet betalen, is ook zijn ov-chipkaart afgepakt en is het de vraag of hij het saldo van naar schatting 15 euro terug krijgt. Dat maakt Kooymans boos.

Hij vindt dat de RET ook duidelijker moet aangeven dat hij beboet is. “Er ontstaat nu een hype, waarbij het beeld is dat alleen je ov-chipkaart in beslag genomen kan worden”. Kooymans snapt dat zijn ov-chipkaart is ingenomen, maar vindt de boete te ver gaan. Daarom is hij van plan om zo nodig naar de geschillencommissie te stappen. “De geschillencommissie heeft een reiziger eerder een betalende reiziger in het gelijk gesteld die reisde met een geleende ov-chipkaart” weet Kooymans.

Op Twitter krijgen de RET controleurs diverse vragen over het incident. Zo vragen meerdere reizigers zich af hoe het mogelijk is dat deze OV-chipkaart überhaupt is geproduceerd. Ook blijkt uit sommige reacties dat niet voor iedereen duidelijk is dat een OV-chipkaart met een foto persoonsgebonden is.

Op een persoonlijke OV-chipkaart kunnen abonnementen geladen worden. Het is niet de bedoeling dat meerdere mensen reizen met hetzelfde abonnement, daarom zijn de kaarten voorzien van een foto. De RET heeft al eerder laten weten dat te handhaven, ook als reizigers zonder abonnement reizen en het volle tarief betalen.

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.