06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

De politietop riskeerde een ramp bij ontruiming stadion FC Twente

Overheidsgedonder Nieuws De politietop riskeerde een ramp bij ontruiming stadion FC Twente
De politietop riskeerde een ramp bij ontruiming stadion FC Twente

Nieuws

De politietop riskeerde een ramp bij ontruiming stadion FC Twente

Posted By Kim Wittop-Koning

Samen met mijn broer bezocht ik afgelopen donderdag de wedstrijd FC Twente-PSV. Een enerverende voetbalavond eindigde in een deceptie, verwarring en gevoelens van lichte paniek en onveiligheid. Niet door ‘hooligans’, maar door toedoen van de politie, die de levens van vele burgers op het spel zette in de jacht op een paar zakjes drugs.

Nadat een tachtigkoppige politiemacht eerst het clubhonk van Vak P en later dat bewuste vak in het stadion had bestormd, riep de speaker het publiek op het stadion te verlaten. Verwarring alom. Een bommelding? Een gevaarlijke gek met een pistool? En toen de bezinning: nee, want de wedstrijd ging gewoon door. Na ampele overweging gaven wij uit voorzorg maar gehoor aan de oproep en misten daardoor de ontknoping van een spannende pot voetbal.

Later bleek dat de ontruiming van het hele stadion op een misverstand berustte. Die was louter bedoeld voor Vak P. Hoe jammerlijk ook, dat is niet waar het in essentie om gaat, zo realiseer ik mij nu.

Mensenmassa’s op drift, tienduizenden mensen in paniek; daarbij vallen niet zelden tientallen en zelfs honderden doden. Denk aan het Heizeldrama, aan de diverse stadionrampen die er daarna nog zijn geweest, zoals in Moskou, Zuid-Amerika en vooral Afrika. De aanleiding kan zelfs een klein incident betreffen.

Rubberen kogels

De politie viel afgelopen donderdag met veel machtsvertoon tijdens een wedstrijd een vak met duizenden emotionele, adrenalinegestuurde voetbalfans van FC Twente binnen. Kort daarvoor had de politie rubberen kogels afgevuurd. Maar een opgewonden meute onderkent het verschil niet tussen echte kogels en dummies.

Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als heel Vak P op de vlucht was geslagen richting de andere stadionvakken, die dan ook weer op de vlucht slaan. Er waren 25.000 mensen in het stadion, waaronder kinderen en gehandicapten. Die komen niet binnen een paar minuten door de trappengangen veilig buiten. Nee, die worden onder de voet gelopen, vertrapt, geplet.

Misschien is het aan de Twentse nuchterheid en relativeringsvermogen te danken dat dit soort taferelen uitbleven. Maar voor een kolkende Kuip durf ik mijn handen niet in het vuur te steken.

De politieleiding en andere verantwoordelijke bestuurders die deze buitenproportionele, onbezonnen, ja zelfs krankjoreme actie hebben bedacht, moeten niet alleen per direct terugtreden wegens incompetentie, maar zouden strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Zij hebben een stadionramp geriskeerd en de levens van vele burgers op het spel gezet.

Bart Bosch is jurist en journalist. De burgemeester van Enschede moet zich vanavond (maandagavond, red.) verantwoorden voor het politie-optreden. http://www.hpdetijd.nl/2017-04-10/politietop-stadionramp-fc-twente/

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.