06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Incassobureau jaagt Menzisklant in Almelo stuipen op lijf

Overheidsgedonder Nieuws Incassobureau jaagt Menzisklant in Almelo stuipen op lijf
Incassobureau jaagt Menzisklant in Almelo stuipen op lijf

Nieuws

Incassobureau jaagt Menzisklant in Almelo stuipen op lijf

Posted By Kim Wittop-Koning

ALMELO – Klanten met betalingsachterstand bij zorgverzekeraar Menzis slaat de schrik om het hart. Op één dag ploffen twintig brieven van incassobureau GGN op hun deurmat. Een hele stapel aanmaningen, met twintig keer 40 euro aan incassokosten. Dubieuze praktijken waar snel een einde aan moet komen, vindt Almelo. De gemeente gaat met Menzis in de slag en wil tevens het probleem in regionaal verband aan de orde  stellen.

Raadslid Louis Kampman van Lokaal Almelo Samen (LAS) toont de dikke stapel met rekeningen die een inwoner van de stad op 20 februari door de brievenbus kreeg. Aanmaningen van incassobureau GGN. Het zijn stuk voor stuk betalingsachterstanden aan Menzis, van onder meer zorgpremie, medische behandelingen die niet geheel worden vergoed, rente van schulden, en als klap op de vuurpijl 40 euro incassokosten. Per brief, dus dat is alleen al samen 800 euro. Tel daarbij op de nota’s. Betalen binnen zeven dagen, om ‘rechtsmaatregelen te voorkomen’, waarschuwt GGN.

© Lenneke Lingmont

Raadslid Kampman, die de kwestie heeft aangekaart bij het gemeentebestuur van Almelo, schudt het hoofd. Binnen een week betalen is toch onmogelijk voor Menzis-klanten die al in grote financiële problemen zitten. Ze worden alleen maar dieper het moeras ingeduwd. Ze betalen zich scheel aan incassokosten en krijgen zo niet de kans schulden af te lossen. En Menzis voedt dit probleem.”

Apart dossiernummer

Uit de stapel aanmaning van de Almelose Menzis-klant, die om privacy-redenen er zelf niet met de krant over wil praten, blijkt dat GGN voor alle verorderingen een apart dossiernummer heeft aangemaakt en vervolgens op elk dossier 40 euro incassokosten en rente rekent. Kampman daarover: „Ik snap Menzis niet. GGN profiteert er van. Uiteindelijk ziet Menzis weinig terug van de vorderingen.” En: „Menzis maakt nota bene deel uit van het Armoedepact in Almelo, waarbij maatschappelijke organisaties zich samen ten doel stellen armoede te bestrijden. Deze praktijken zijn daar strijdig mee”, stelt raadslid Kampman. Almelo heeft, evenals andere gemeenten in Twente een collectieve zorgverzekering met Menzis afgesloten.

‘Geen incident’

Het gaat hier niet om een incident, zo blijkt. Bestuurder Gert Mensink van zorgorganisatie Thuisteam Twente herkent het probleem. Pas geleden heeft een client die wij begeleiden zelfs vierentwintig brieven met aanmaningen van Menzis gekregen. Dat hakte er in, een dag voor het weekend. De man, met sociaal- emotionele problemen, was helemaal van slag”, schetst Mensink. Hij vertelt dat vorig jaar drie cliënten zijn opgeschrikt door zo’n stapel rekeningen van GGN. Volgens de zorgbestuurder is er in deze specifieke gevallen sprake van een misstand. ”Mensen die al kwetsbaar zijn raken er overstuur van. Dat Menzis betalingsachterstanden gaat innen is begrijpelijk. Maar Menzis zou daarbij met GGN de afspraak moeten maken dat de verschillende vorderingen worden gebundeld in een dossier. Zodat er één keer incassokosten in rekening worden gebracht”, vindt Mensink.

Wethouder financiën Alex Langius (ChristenUNie) van de gemeente Almelo wil snel met Menzis in gesprek. „Dit is een serieuze kwestie. Daar moet een oplossing voor komen. Menzis moet daarvoor zorgen.” vindt de wethouder. Hij veroordeelt de handelwijze van met name het incassobureau. „Het lijkt er op dat GGN er in dit specifieke geval op uit is twintig keer 40 euro te scoren. Dat duidt op niet acceptabele praktijken”, aldus Langius. Al het nodig blijkt gaat hij de problematiek in Twents verband met de veertien gemeenten bespreken.

 

Deurwaarder

Namens zorgverzekeraar Menzis reageert woordvoerster Jessica Winkelhorst: „Op het moment dat mensen niet (kunnen) betalen, wordt de vordering na drie maanden overgedragen aan de deurwaarder. Op dit moment wordt de klant per openstaand bedrag overgedragen. Dat kan, in uitzonderlijke gevallen, inderdaad leiden tot meerdere aanmaningen van de deurwaarder”, erkent de woordvoerster. Dat is echter niet de bedoeling van de Menzis, stelt ze. „Zo komt deze kwetsbare groep nog verder in de schulden. Daar is niemand bij geholpen. GGN en Menzis gaan samen kijken naar oplossingen.We willen daar graag over in gesprek met de gemeente Almelo”, aldus Winkelhorst. „Menzis wil juist graag voorkomen dat mensen in betalingsproblemen komen. We roepen mensen dan ook op om al in een vroeg stadium aan de bel te trekken’’, benadrukt ze.

Incassobureau GGN, met een vestiging in Almelo en hoofdkantoor in Utrecht, laat in een reactie weten dat uit intern onderzoek is gebleken dat het inderdaad voorkomt dat klanten van Menzis op één dag twintig of meer brieven van GGN ontvangen. „Primair volgen wij het proces van de klant, in dit geval Menzis. Dan kan het voorkomen dat debiteuren meerdere dossiers bij GGN hebben openstaan”, verklaart woordvoerster Dorry Burger van het incassobureau. Om hoeveel klanten het gaat, kan ze niet zeggen. Wel dat het niet de bedoeling is. „Het is heel vervelend voor de debiteur die hiermee wordt geconfronteerd. Intern gaan we onderzoeken hoe we dit kunnen voorkomen”, aldus Burger. ” Wij proberen altijd tot een betalingsregeling te komen omdat dat voor alle partijen het beste is”, voegt ze toe. En: „GGN en Menzis overleggen samen hoe het proces te verbeteren richting de toekomst. Daarnaast gaan we graag het gesprek aan met de gemeente Almelo om op gemeentelijk niveau te kijken wat mogelijkheden zijn voor mensen met financiële problemen”

bron: Tubantia

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged , , ,

2 thoughts on “Incassobureau jaagt Menzisklant in Almelo stuipen op lijf

  1. Daar heb ik nu ook last van. Ik betaal.al sinds 2008 de GGN af inzake Menzis en tot de dag van vandaag ben ik nog bezig en niemand die me iets kan vertellen of helpen ermee! Vaak genoeg kontakt gehad met Menzis en GGN maar dat helpt helemaal niks! KansloOS hiermee

  2. Het is jammer dat dit soort praktijken de incassobureau-branche herhaaldelijk in een slecht daglicht stellen. Het is wellicht een administratieve/automatiserings- fout, maar wel één met verstrekkende gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.