085-2735717 info@overheidsgedonder.nl

Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

Overheidsgedonder Nieuws Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!
Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

Nieuws

Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

Posted By Kim Wittop-Koning

Geschreven door mr. Chantal van Ninhuijs

Juist op het moment dat je met de verkoper wilt gaan afrekeningen, krijg je nog even extra kosten erbij. Deze kosten heb je helemaal niet met de verkoper besproken en je vind ze ook niet terug in de (online) advertentie. Denk bijvoorbeeld aan de kosten rijklaar maken bij een auto, boekingskosten die uit de lucht komen vallen of servicekosten die plots verschuldigd blijken te zijn. Mag een verkoper zomaar deze bijkomende kosten in rekening brengen? Jij bent toch akkoord gegaan met een verkoopprijs? Moet er geen all-in prijs gegeven worden?

Oneerlijke handelspraktijken
Met het bekijken van een advertentie houd jij natuurlijk ook rekening met de prijs die vermeld wordt. Het laatste wat je wilt is achteraf geconfronteerd worden met extra kosten. In een aanbieding moet daarom ook alle informatie vermeld staan die voor je keuze belangrijk is. De informatie mag ook niet misleidend zijn of verstopt zijn. Als er bijvoorbeeld in een advertentie een sterretje staat, dan moet dit sterretje ook bij de advertentie uitgelegd worden. Je mag niet plotseling bij de kassa geconfronteerd worden met een hogere of andere verkoopprijs.

Bij de koop van een auto bijvoorbeeld was het gebruikelijk dat de kosten voor het rijklaar maken van de auto bovenop de koopprijs kwamen. Deze kosten mogen sinds november 2016 niet meer apart in rekening worden gebracht. Het moet namelijk voor jou duidelijk zijn wat je moet betalen. Als dit niet gebeurt, is er sprake van een oneerlijke handelspraktijk.

Je moet de volledige koopprijs weten
De prijs die wordt vermeld bij een product of een aanbieding moet dus alle kosten bevatten. Ga jij een auto kopen? Dan betaal je alsnog de kosten voor het rijklaar maken van de auto. Alleen zullen deze sinds november 2016 niet meer onverwachts in rekening gebracht worden. Ze moeten nu duidelijk in een advertentie vermeld worden of al in de koopprijs opgenomen zijn.

De prijs die wordt vermeld hoeft geen all-in prijs te zijn. Stel nu dat je op internet gaat zoeken naar een hotelovernachting. Een van de kosten die je moet betalen is de toeristenbelasting. Deze verschilt per gemeente en is ook afhankelijk van het aantal personen waarvoor je de overnachting wilt gaan boeken. De aanbieder kan nu geen all-in prijs aanbieden. Wat hij echter wel kan doen is het vermelden van deze bijkomende kosten. Dat de kosten variabel zijn maakt niets uit, een duidelijke vermelding is voldoende.

Kortom, de verkoper moet de volledige prijs vermelden. Alle bijkomende kosten, denk aan boekingskosten en servicekosten, moeten genoemd worden. Als het niet mogelijk is om een all-in prijs te geven, moet hij minimaal melding maken van deze kosten. Jij moet immers weten of kunnen weten waarvoor je moet betalen.

Wat kan ik doen?
Als jij wordt geconfronteerd met onvoorziene kosten kun je hierover in gesprek gaan met de aanbieder of verkoper. Het is niet toegestaan om je te misleiden over de prijs die jij moet betalen. Je kunt de verkoper of de aanbieder hierover aanspreken en aangeven dat dit verboden is.

Mocht een gesprek met de aanbieder niet helpen? Dan kun je een aangetekende brief naar de aanbieder sturen. Hierin moet je dan heel duidelijk aangegeven waarom je van mening bent dat er sprake is van een misleidende aanbieding. Wij kunnen je helpen met het opstellen van deze aangetekende brief. Als de aanbieder hierop alsnog niet reageert, kunnen wij in het uiterste geval namens jou naar de rechter stappen.

Je kunt daarnaast ook een klacht indienen bij Consuwijzer. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gebruikt jouw klacht vervolgens om problemen op te sporen. Als er veel klachten over een bedrijf binnenkomen, neemt de ACM maatregelen en legt bijvoorbeeld een boete op.

Bron: Jurofoon

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.