06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Klare taal bij Rechtbank Amsterdam

Overheidsgedonder Nieuws Klare taal bij Rechtbank Amsterdam
Klare taal bij Rechtbank Amsterdam

Nieuws

Klare taal bij Rechtbank Amsterdam

Posted By Kim Wittop-Koning

Rechter Hansje Loman en griffier Hans Braam van de rechtbank Amsterdam hebben de Klare Taalbokaal 2016 gewonnen. Zij schreven in 2016 de meest begrijpelijke uitspraak. De bokaal werd uitgereikt door Maarten Feteris, president van de Hoge Raad.

Door uitspraken in duidelijke taal te schrijven, verkleinen rechters het risico dat de beslissing niet wordt geaccepteerd of verkeerd wordt uitgelegd. Om het gebruik van ‘klare taal’ te stimuleren, is de Klare Taalbokaal in het leven geroepen. De jury werd gevormd door Maarten Feteris, vijf rechters uit verschillende rechtsgebieden en Japke-d. Bouma, journalist en columnist van NRC Handelsblad.

De winnende uitspraak gaat over een man van wie het rijbewijs is geschorst. De reden is dat het CBR vermoedt dat hij wegens drugsgebruik niet meer aan de eisen voldoet. De jury hanteerde drie criteria: taalgebruik, opbouw en communicatieve kracht.

Medewerkers van de Rechtspraak mochten vorig jaar uitspraken nomineren voor de Klare Taalbokaal 2016. De bokaal wordt voortaan elk jaar uitgereikt.

bron: rechtspraak

 

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.