085-2735717 info@overheidsgedonder.nl

Breed moratorium (adempauze bij schulden) 1 april in werking

Overheidsgedonder Nieuws Breed moratorium (adempauze bij schulden) 1 april in werking
Breed moratorium (adempauze bij schulden) 1 april in werking

Nieuws

Breed moratorium (adempauze bij schulden) 1 april in werking

Posted By Kim Wittop-Koning

Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het brede moratorium is een Algemene maatregel van Bestuur en is bedoeld om mensen die het niet lukt hun financiële situatie te stabiliseren te ondersteunen. In het half jaar mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen. Door een adempauze van een half jaar, waarbij dus ook geen beslag kan worden gelegd op bijvoorbeeld de woning of spullen, of waarbij mensen niet hun huis uitgezet kunnen worden, moeten mensen in de schulden hun financiële situatie onder controle kunnen krijgen. Het voorstel is tot stand gekomen na intensief overleg met belangenbehartigers van schuldhulpverleners, gerechtsdeurwaarders en gemeenten.
Bestaansminimum
Volgens Klijnsma is de mogelijkheid om een adempauze in te lassen voor mensen met schulden een belangrijke stap. Zeker in combinatie met het vereenvoudigen van de beslagvrije voet, waardoor het bestaansminimum voor schuldenaren is verzekerd. ‘Dat zijn belangrijke hulpmiddelen waardoor mensen die grote schulden hebben weer vooruit kunnen kijken en kunnen bouwen aan hun toekomst.’
Stabiele situatie
Het zogenoemde moratorium kan helpen als het schuldhulpverleners niet op een gewone manier lukt om regelingen te treffen met deurwaarders, incassobureaus of schuldeisers. Het stil zetten van de stroom invorderingsmaatregelen kan een schuldenaar met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. Van daaruit kunnen dan betalingsafspraken worden gemaakt.

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.