06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Deze vrouwen hebben al jaren geen daglicht gezien

Overheidsgedonder Nieuws Deze vrouwen hebben al jaren geen daglicht gezien
Deze vrouwen hebben al jaren geen daglicht gezien

Nieuws

Deze vrouwen hebben al jaren geen daglicht gezien

Posted By Kim Wittop-Koning

Door Cas de Jong en Liesbeth Staats in Brandpunt

Het klinkt als een absoluut horrorverhaal: jarenlang opgesloten zitten in je eigen huis omdat je niet naar buiten mag van je eigen man. Toch is dit voor zo’n 300 vrouwen in Amsterdam dagelijks de bittere realiteit.

Bekijk hier de reportage

Acht jaar opgesloten in Amsterdam Oost

Neem het voorbeeld van Fayza Oum’Hamed. Zij zat acht jaar lang opgesloten in haar huis in Amsterdam Oost. Op haar vijftiende komt ze naar Nederland, uitgehuwelijkt aan een man die ze nog nooit heeft gezien. Vrijwel meteen heeft ze door dat het foute boel is. Maar ze spreekt de taal niet, kent verder niemand en kan niets doen aan haar situatie.

Behandeld als slaaf

In die acht jaar mag Fayza van haar man met niemand contact hebben. Ook haar schoonfamilie behandelt haar verschrikkelijk. Ze wordt mishandeld, uitgebuit en seksueel misbruikt. Niemand weet in wat voor hel ze leeft.

Sprong van balkon

Uiteindelijk ziet Fayza geen andere uitweg dan van haar balkon te springen. Ze overleeft de val, maar dit afschuwelijke ongeval zorgt er wel voor dat hulpinstanties gealarmeerd worden. Uiteindelijk komt ze samen met haar kinderen in een blijf-van-mijn-lijfhuis terecht.

Heldin van Slotervaart

Rafia Allouch trekt zich het lot van vrouwen zoals Fayza aan. Naar schatting zijn er in Amsterdam alleen al zo’n 300 vrouwen als Fayza. Met haar stichting Home Empowerment in Slotervaart trekt ze dag en nacht erop uit om deze vrouwen uit hun benarde positie te bevrijden. Wij gingen met Rafia mee en doken onder in de wereld van deze verborgen vrouwen. Wie zijn ze, hoe leven ze en hoe kan het dat niemand contact met ze heeft?

Bekijk hier de reportage

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.