06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Wat was de rol van de echtgenoot van Minister Schipper bij de heroïnehandel van het slotervaartziekenhuis?

Overheidsgedonder Nieuws Wat was de rol van de echtgenoot van Minister Schipper bij de heroïnehandel van het slotervaartziekenhuis?
Wat was de rol van de echtgenoot van Minister Schipper bij de heroïnehandel van het slotervaartziekenhuis?

Nieuws

Wat was de rol van de echtgenoot van Minister Schipper bij de heroïnehandel van het slotervaartziekenhuis?

Posted By Kim Wittop-Koning

Het MC Slotervaart (voorheen Slotervaartziekenhuis) in Amsterdam maakt al jaren miljoenenwinst met de productie en distributie van heroïne. De inkomsten ervan zijn al die tijd verzwegen.

Dat concluderen twee journalisten van Het Parool en NRC Handelsblad in het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis – en de avonturen van Aysel Erbudak dat vrijdag verschijnt.

De heroïne wordt door een dochterbedrijf van het ziekenhuis gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en is bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding door een hulpverlener krijgen toegediend.

Jaarlijks ontvangt de zogenoemde heroïne-bv van VWS 3 miljoen euro als vergoeding voor zijn werkzaamheden, meer dan 1 miljoen daarvan is winst. Die winst ging naar het eigen vermogen van het ziekenhuis en tot 2013 verdiende het Slotervaartziekenhuis op die manier een kwart van z’n eigen vermogen aan heroïne.

Ondanks deze grote financiële belangen wordt de heroïne-bv niet vermeld op de jaarrekening van het ziekenhuis. Daarnaast keerde de heroïne-bv winst uit aan een ander bedrijf dat in handen is van de bestuurder van de heroïne-bv, ziekenhuisapotheker Jos Beijnen. Winstuitkeringen zijn verboden voor ziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderzoek

VWS zegt op de hoogte te zijn van de winsten die het Slotervaartziekenhuis de afgelopen jaren heeft gemaakt en stelt dat in 2012 is afgesproken dat deze dienen voor wetenschappelijk onderzoek. Na de winstuitkering door de heroïne-bv zijn er ‘nadere afspraken gemaakt’ waardoor dergelijke constructies niet meer mogelijk zouden zijn, aldus VWS.

Een woordvoerder van het ziekenhuis kon woensdagmiddag nog geen inhoudelijk commentaar geven. ”Wij komen in de loop van de middag met een reactie”. Ook ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis wilde er niets over kwijt. ”Als de journalisten daarover schrijven zal het wel waar zijn, ik kan er echt niets over zeggen”, aldus Erbudak, die in maart 2103 wegens conflicten werd ontslagen.

Aandelen

De heroïne-bv is inmiddels niet meer alleen in handen van het Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis werd in 2013 overgenomen door de MC Groep en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL). Het AvL heeft nu 51 procent van de aandelen in de heroïne-bv, het Slotervaart 49 procent.

Het ziekenhuis kwam eerder al regelmatig slecht in het nieuws wegens malversaties. Zo werd Erbudak in 2013 wegens conflicten ontslagen en bepaalde de rechter in januari van dit jaar dat Erbudak het ziekenhuis 1,7 miljoen euro moet terugbetalen. Het gaat om geld dat zij volgens de rechter “onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken”.

 

Welke rol speelde de echtgenoot van minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een turbulente periode bij het Slotervaartziekenhuis?

Op die vraag wil de SP antwoord van de minister.

SP-Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten hebben 31 schriftelijke vragen ingediend die zijn ontleend aan het onlangs verschenen boek ‘De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak’, geschreven door de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad).

Schippers’ echtgenoot Sander Spijker werkte in 2012 en 2013 als zorgconsultant in het Amsterdamse ziekenhuis. In die periode werd directeur Aysel Erbudak ontslagen na een conflict met zorgverzekeraar Achmea, dat het ziekenhuis aan de rand van de afgrond bracht.

Volgens het boek werd Spijker door Erbudak aangetrokken, ondanks negatief advies van de overige directieleden. In gesprekken met advieskantoor KPMG zou hij zich ten onrechte hebben opgeworpen als tweede man van het ziekenhuis. De SP wil weten of dit klopt en of Spijker betrokken was bij de perikelen rond het vertrek van Erbudak.

Toezichthoudende instanties
Een groot deel van de vragen gaat over de heroïne-bv van het ziekenhuis, die jarenlang grote winsten maakte met de productie en distributie van heroïne bestemd voor langdurig verslaafden.

Ook vragen de SP’ers naar de rol van toezichthoudende instanties als de Nederlandse Zorgautoriteit en de accountant in de periode dat Erbudak bestuursvoorzitter was (2006-2013). Het openbaar ministerie doet sinds het voorjaar van 2014 onderzoek naar de oud-directeur, die wordt verdacht van het indienen van valse facturen.

bron: Nu en Parool

Help ons helpen!

De Stichting kan alleen werken voor de allerarmsten als u doneert. De verplichte eigen bijdrage zoals vastgesteld door de overheid is voor ruim 3 MILJOEN mensen die op of onder de armoedegrens leven niet te betalen. Deze mensen hebben dus GEEN toegang tot het recht.

Uw donatie kunt u overmaken op nl 51 rabo 0311 3473 12 tnv Stichting Gedondergroep of u kunt lid worden van de stichting en zo deze groep mensen helpen.

Bedankt!

Deel dit bericht:

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.