Het slachtoffer meldde de oplichting bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de politie. De AFM kan niet optreden tegen buitenlandse beleggingsfraudeurs. De politie liet hem weten dat zulke zaken geen prioriteit hebben en dat de daders niet worden opgespoord. Zijn huisbank ING zou pas bij de achtste overboeking naar Azië bij hem hebben geïnformeerd naar het doel van de transacties.
Drie weken geleden waarschuwde de AFM dat het aantal boilerrooms dat in Nederland actief is, duidelijk toeneemt. De toezichthouder plaatste vorig jaar 22 boilerrooms op een waarschuwingslijst, dubbel zoveel als in 2015. Hoeveel slachtoffers deze fraudeurs in Nederland maken, weet de AFM niet. Vermoedelijk melden velen zich niet uit schaamte.
De Fraudehelpdesk, een instelling die slachtoffers bijstaat, kreeg het afgelopen jaar 76 meldingen over beleggingsfraude. Meestal ging het om boilerrooms. In 34 gevallen verloren beleggers geld, in totaal 1,4 miljoen euro. Het gemiddelde verlies bedroeg ruim 40 duizend euro. In het laatste grote wetenschappelijk onderzoek naar boilerroomfraude in Nederland, dat dateert uit 2004, werd de schade geschat op tientallen miljoenen euro’s per jaar.
Comments are closed.