06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Juriste eist miljoenen van gemeentebestuur Amersfoort

Overheidsgedonder Nieuws Juriste eist miljoenen van gemeentebestuur Amersfoort
Juriste eist miljoenen van gemeentebestuur Amersfoort

Nieuws

Juriste eist miljoenen van gemeentebestuur Amersfoort

Posted By Kim Wittop-Koning

Al vier jaar duurt het juridische gevecht tussen de gemeente Amersfoort en bestuurswetenschapper en juriste Caroline Raat. Volgens de gemeente is al 6,5 ton aan ambtelijke inzet en advocaten aan de zaak besteed. Ze eist voorlopig 114 duizend euro van Raat. Zelf legde de juriste deze week een tegenclaim neer bij college en raad voor respectievelijk 3 en 1 miljoen euro wegens privacyschending.

Doodziek

‘Ik word hier letterlijk doodziek van’, aldus Raat op 8 november in een mail aan de raad. ‘Laat dit alstublieft ophouden. Dit gebeurt uit uw naam.’ Het liefst had ze geschikt en dat heeft ze al een paar keer voorgesteld, maar de gemeente procedeert maar door, vertelt ze. ‘De gemeente heeft hierin een trackrecord. Ze hebben al diverse ondernemers het leven zuur gemaakt. De gemeente heeft een zogeheten lijst met Zwarte Raven, zoals Queens. Als je iets tegen de gemeente hebt, moet je kennelijk “doodgeprocedeerd”.’

Te succesvol

Het begon allemaal in 2012 toen de gemeente wilde dat Raat van een zaak werd gehaald waarin ze een bijstandsgerechtigde buurman bijstond die tegen het UWV procedeerde. ‘Ik was gemachtigde van deze man die mij later heeft gestalkt. De gemeente vond kennelijk dat ik te succesvol was en wilde mij van de zaak halen.’ Dat wilde zij niet en een slepend juridisch gevecht volgde. Tijdens dat proces heeft het college volgens Raat haar privacy vaak geschonden. Duizenden interne mails over haar zouden zijn gedeeld met ambtenaren, raadsleden en externe betrokkenen. Het ging om privacygevoelige informatie en zij werd alleen selectief erover ingelicht, aldus Raat.

Juriste eist miljoenen van gemeentebestuur Amersfoort
Het college en de gemeenteraad van Amersfoort hebben deze week een claim van respectievelijk 3 en 1 miljoen euro aan de broek gekregen van een juriste Caroline Raat wegens privacyschending. Het is de volgende stap in een al vier jaar durend juridisch gevecht waaraan de gemeente naar eigen zeggen al 650 duizend euro aan ambtelijke inzet en advocaten heeft besteed. Zelf eist de gemeente 114 duizend euro van Raat.
Wouter Boonstra 26 nov 2016 19 reacties

Al vier jaar duurt het juridische gevecht tussen de gemeente Amersfoort en bestuurswetenschapper en juriste Caroline Raat. Volgens de gemeente is al 6,5 ton aan ambtelijke inzet en advocaten aan de zaak besteed. Ze eist voorlopig 114 duizend euro van Raat. Zelf legde de juriste deze week een tegenclaim neer bij college en raad voor respectievelijk 3 en 1 miljoen euro wegens privacyschending.

Doodziek

‘Ik word hier letterlijk doodziek van’, aldus Raat op 8 november in een mail aan de raad. ‘Laat dit alstublieft ophouden. Dit gebeurt uit uw naam.’ Het liefst had ze geschikt en dat heeft ze al een paar keer voorgesteld, maar de gemeente procedeert maar door, vertelt ze. ‘De gemeente heeft hierin een trackrecord. Ze hebben al diverse ondernemers het leven zuur gemaakt. De gemeente heeft een zogeheten lijst met Zwarte Raven, zoals Queens. Als je iets tegen de gemeente hebt, moet je kennelijk “doodgeprocedeerd”.’

Te succesvol

Het begon allemaal in 2012 toen de gemeente wilde dat Raat van een zaak werd gehaald waarin ze een bijstandsgerechtigde buurman bijstond die tegen het UWV procedeerde. ‘Ik was gemachtigde van deze man die mij later heeft gestalkt. De gemeente vond kennelijk dat ik te succesvol was en wilde mij van de zaak halen.’ Dat wilde zij niet en een slepend juridisch gevecht volgde. Tijdens dat proces heeft het college volgens Raat haar privacy vaak geschonden. Duizenden interne mails over haar zouden zijn gedeeld met ambtenaren, raadsleden en externe betrokkenen. Het ging om privacygevoelige informatie en zij werd alleen selectief erover ingelicht, aldus Raat.

Schadevergoeding

Zij beroept zich nu op artikel 49 van de Wet bescherming persoonsgegevens: recht op schadevergoeding bij onrechtmatige verwerkingen van persoonsgegevens. Volgens de juriste was het college voortdurend in overtreding en is ook de raad niet zorgvuldig omgesprongen met vertrouwelijke informatie over haar. Zo is in 2013 informatie naar een huis-aan-huisblad gelekt. Sommige raadsleden steunen haar, maar krijgen niks voor elkaar, vertelt ze. ‘De Amersfoortse politiek functioneert niet. Dat blijkt ook uit de vele datalekken en het onthullen van het adres van pedofiel Sytze van der V. De rechter heeft Bolsius daarvoor veroordeeld. Ze zouden moeten denken: waar zijn we mee bezig? ’

Inkomensschade

De miljoenenclaim is een schatting van haar materiële en immateriële schade, zegt ze. ‘Ze procederen tegen mij. Dat maakt het ingewikkeld, want ik kan er niet mee stoppen. Mijn uurtarief is 200 euro. Ik loop inkomensschade op, want ik werk alleen nog maar aan het weerleggen van de enorme beschuldigingen.’ De claim van de gemeente op haar is overdreven, vindt ze. ‘De rechtbank Den Haag heeft de claim afgewezen en er is geen enkel bewijs van bijvoorbeeld het aantal uren overgelegd. En waarom komen ze steeds met grote delegaties naar de rechtszaal en met allerlei externe advocaten? Ze hebben toch zelf advocaten?’

Geheime stukken

Het college zegt geen inhoudelijke reactie te kunnen geven op de zaak. Fractievoorzitter Bart Huijdts van grootste coalitiepartij (D66) zegt niet voldoende in de zaak te zitten om een zinnige reactie te kunnen geven. Fractievoorzitter Ad Meijer van oppositiepartij SP heeft geheime stukken over de zaak ingezien en mag daar niks over zeggen, hoe jammer hij dat ook vindt. ‘Vaak kunnen we in dit soort gevallen wel iets eromheen vertellen, maar hier raken zoveel zaken aan de gemeente dat dit nu onmogelijk kan.’

Paranoïde gedachten

Simone Kennedy, fractievoorzitter van coalitiepartij ChristenUnie, wijst erop dat Raat het college ervan beschuldigt de gemeenteraad verkeerd voor te lichten over de zaak. ‘Maar zij is niet rationeel. Als fractie beantwoorden we haar mails niet langer.’ Zelf heeft Kennedy Raat nooit gesproken, maar ze maakt uit de inhoud van haar mails op dat Raat paranoïde gedachten heeft. ‘Daarom hebben wij de zaak bij het college neergelegd en die zou het afhandelen.’ Toch vindt ze een juridisch gevecht nooit goed. ‘Dat is altijd jammer. Voorkomen is beter. Ik weet niet of er goede gesprekken zijn gevoerd of mediation is ingezet. De gemeente komt wel vaak in dit soort juridische procedures terecht. De rechter moet straks beslissen en dan kan ook blijken dat de gemeente Amersfoort het niet goed heeft gedaan. Dan moet de gemeente bakzeil halen.’

Bos bloemen

Raat vindt het al verschrikkelijk dat de gemeente haar een rechtsmisbruiker noemt en nu krijgt ze ook nog het stempel “paranoïde”. ‘Ik ben helemaal niet paranoïde en heb een mooie internationale loopbaan als gepromoveerd expert, juist op het gebied van de rechtsstaat en misbruik van macht. De gemeente verzint dingen en die wisselen ook nog eens per dag. Ze procederen op een smerige manier. Ik ben bang dat de rechters daar nog intrappen ook. Zolang zij die claim op mij hebben, kan ik mijn claim helaas niet intrekken. Kon de gemeente haar ongelijk maar eens erkennen. Een bos bloemen was genoeg geweest: sorry voor de vergissing.’

lid-worden van overheidsgedonder en zo een jaar lang alle ondersteuning krijgen die u nodig heeft voor uw zaak

Helpt u Overheidsgedonder mensen helpen? U kunt een donatie overmaken op rekening NL 51 RABO 0311 3473 12 ten name van Stichting Gedondergroep of klik hier: donatie-5-euro/

Meepraten kan op ons FORUM

Deel dit bericht:

Tagged ,

Comments are closed.