06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Verplicht vrijwilligerswerk? Daar klopt iets niet

Overheidsgedonder Nieuws Verplicht vrijwilligerswerk? Daar klopt iets niet
Verplicht vrijwilligerswerk? Daar klopt iets niet

Nieuws

Verplicht vrijwilligerswerk? Daar klopt iets niet

Posted By Kim Wittop-Koning

Wie eenmaal ontslagen is, komt als vaste kracht niet meer aan de bak. Verplicht een steentje bijdragen als ‘vrijwilliger’ maakt van werkloosheid een taakstraf: ‘Het lijkt op die manier een misdrijf om geen werk te hebben.’

Met het faillissement van V&D, Perry Sport en nog zo wat winkelketens, komen duizenden mensen in de WW terecht. Die moeten allemaal op zoek naar nieuw werk. Een deel, vooral jongeren, zal slagen. Een ander deel, onder wie relatief meer ouderen, zal nergens worden aangenomen en belandt na verloop van tijd in de bijstand. Als ze tenminste alleenstaand zijn. Wie een werkende partner heeft, krijgt niets.

Hoewel de economie al weer een tijdje in de lift schijnt te zitten, valt daar qua baanmogelijkheden weinig van te merken. Wie eenmaal is ontslagen, komt nooit meer als vaste kracht aan de bak. Van laag- tot hoogopgeleid improviseren werkenden een inkomen bij elkaar als zzp’er met tijdelijke contracten. Het is een klusjeseconomie, een hosselbestaan, prima geschikt voor de sterken en de initiatiefrijken, maar net iets minder voor de zwakkeren zonder talent (zzt’ers).

De nadruk op eigen verantwoordelijkheid culmineert in de zogeheten Participatiewet, die benadrukt – alsof niet iedereen dat allang weet – dat wederkerigheid de norm is: voor wat hoort wat, tit for tat, iedereen moet meedoen, en denk vooral niet dat er zoiets bestaat als een gratis lunch. De overheid is streng maar rechtvaardig. Ook voor mensen in de bijstand, die een tegenprestatie dienen te leveren in de vorm van vrijwilligerswerk. Twintig gemeentes lappen deze verordening aan hun laars, tot ongenoegen van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Een nieuwe variant van de weigerambtenaar?

lees hier verder

 

Lid worden van overheidsgedonder en zo een jaar lang alle ondersteuning krijgen die u nodig heeft voor uw zaak https://www.overheidsgedonder.nl/lid-worden/

Helpt u Overheidsgedonder mensen helpen? U kunt een donatie overmaken op rekening NL 51 RABO 0311 3473 12 ten name van Stichting Gedondergroep of klik hier: https://www.overheidsgedonder.nl/product/donatie-5-euro/

Deel dit bericht:

Tagged ,

Comments are closed.