06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Voor slechts 40 euro naar de Rechter!

Overheidsgedonder Nieuws Voor slechts 40 euro naar de Rechter!
Voor slechts 40 euro naar de Rechter!

Nieuws

Voor slechts 40 euro naar de Rechter!

Posted By Kim Wittop-Koning

Rechtbank Noord-Nederland begint met een proef die de rechtspraak laagdrempelig moet maken. Voor een paar tientjes kijkt de rechter al naar je zaak.

Spreekuurrechter

De Spreekuurrechter heet het project, dat uit de koker komt van de Drentse rechter Ton Lennaerts. Hij studeert al jaren op een manier om een brug te slaan tussen burger en rechtspraak. ,,Bewijzen kan ik het niet, maar volgens mij komen een heleboel zaken nu niet voor de rechter, omdat de afstand tussen burger en rechtspraak te groot is”, zegt Lennaerts.

Dat komt volgens hem door ingewikkelde protocollen, formulieren en ellenlange procedures. En wellicht de belangrijkste reden: geld. Een timmerman bijvoorbeeld die nog 700 euro krijgt van een opdrachtgever, moet om dit geld via de rechter te vorderen een advocaat betalen en 233 euro griffiekosten. ,,Dat kan amper uit. En dan moet je de zaak maar zien te winnen, anders komen de proceskosten er nog bij”, zegt Lennaerts. ,,In veel gevallen laat de timmerman het er dan bij zitten.”

39,50 euro

Een zitting bij de spreekuurrechter is – door een subsidie van de Raad voor de Rechtspraak – veel goedkoper: 39, 50 euro voor een particulier (de andere partij betaalt hetzelfde bedrag) en voor bedrijven een paar tientjes meer.

Naast geschillen over geld bekijkt de spreekuurrechter onder meer burenruzies, ontslagkwesties en schadegevallen. De partijen voeren hun eigen verdediging en advocaten zijn niet welkom, tenzij beide partijen het anders willen. De rechter treedt tijdens het gesprek op als bemiddelaar en komt aan het eind met een voorstel of een vonnis. Soms zal er een tweede of derde gesprek nodig zijn, voorspelt Lennaerts.

 

Lees en discussieer hier verder:  https://www.overheidsgedonder.nl/forum/viewtopic.php?f=47&t=36

Deel dit bericht:

Comments are closed.