06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

26 verbetervoorstellen Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet

Overheidsgedonder Nieuws 26 verbetervoorstellen Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet
26 verbetervoorstellen Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet

Nieuws

26 verbetervoorstellen Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet

Posted By Kim Wittop-Koning

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR), aangesloten bij Sociaal Werk Nederland, heeft gereageerd op het Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet. Als pleitbezorger voor vereenvoudiging van de beslagvrije voet heeft de LOSR de afgelopen jaren in diverse publicaties soortgelijke voorstellen en aanbevelingen beschreven. Een deel ervan is terug te vinden in het conceptvoorstel, maar volgens de LOSR zijn er nog minstens 26 verbetervoorstellen nodig.

Positief vindt de LOSR dat de beslagvrije voet veel minder afhankelijk wordt van informatie van de schuldenaar. Het wetsvoorstel voorziet erin dat één deurwaarder verantwoordelijk wordt voor afstemming van de inning en verdeling. Door deze concentratie van beslaglegging kan een betere afstemming plaatsvinden.

Verder zal wanneer vlak voor uitbetaling van het vakantiegeld beslag gelegd wordt, het vakantiegeld (deels) worden ontzien bij beslag. Voor 18 t/m 20-jarigen gaat eenzelfde beslagvrije voet gelden als voor 21 jaar en ouder, er gaat een beslagverbod voor onkostenvergoedingen gelden, tenzij deze fiscaal als loon wordt aangemerkt. Het Concept Wetsvoorstel stelt de beslagvrije voet voor personen die in een inrichting verblijven vast volgens de oorspronkelijke bedoeling van de wetgever. Bij verblijf in het buitenland, bij freelancers en bij beslag op toeslagen hoeft de procedure bij de kantonrechter niet meer gevolgd te worden. Voorstel is om een beslagvrije voet te laten gelden van 47,5% van de bijstandsnorm voor echtparen.

De vereenvoudiging van de beslagvrije voet gaat echter pas echt werken wanneer alle schuldeisers van elkaar weten dat ze aan het invorderen zijn. Om dit mogelijk te maken moet de overheid als grootste schuldeiser van Nederland, aangesloten worden op het beslagregister.

Dan een greep uit de 26 aanbevelingen van de LOSR, Zie de notitie voor alle aanbevelingen.

 

Lees hier verder: https://www.overheidsgedonder.nl/forum/viewtopic.php?f=47&t=37

Deel dit bericht:

Comments are closed.