06-51521747 info@overheidsgedonder.nl

Gemeenten moeten kosteloos schuldhulpverlening aanbieden.

Overheidsgedonder Nieuws Gemeenten moeten kosteloos schuldhulpverlening aanbieden.
Gemeenten moeten kosteloos schuldhulpverlening aanbieden.

Nieuws

Gemeenten moeten kosteloos schuldhulpverlening aanbieden.

Posted By ZdminZZZ

De meeste gemeenten doen dat ook, maar niet volgens de regels. Daardoor komen mensen vaak in nog grotere problemen.

Niet volgens de wet
Dat stelt lector Schulden & Incasso Nadja Jungmann in een artikel in het blad Sociaal Bestek van augustus. Samen met docenten van de Hogeschool Utrecht onderzocht Jungmann hoe gemeenten de regels voor de uitvoering van de schuldhulpverlening toepassen. Vooral bij de toelating van schuldenaren tot de schuldhulpverlening blijkt 82 procent de procedures niet toe te passen zoals het volgens de wet zou kunnen. 19 procent van de gemeenten geeft een algemene beschikking af zonder nadere invulling, 38 procent onderbouwt niet alle mogelijke voorzieningen in de beschikking.

Beschikking
In de beschikking die de gemeente opstelt, staat specifiek onderbouwd of een schuldenaar wordt toegelaten of afgewezen tot de schuldhulpverlening. De onderbouwing door de gemeente houdt ook een duidelijke omschrijving in van wat er verder gaat gebeuren. Dit is ook belangrijk als de schuldenaar bezwaar zou willen maken tegen de beschikking. De beschikking wordt door gemeenten niet of onvoldoende ingevuld afgegeven.

Maatwerk

Jungmann stelt in Sociaal Bestek dat het van groot belang is dat gemeenten bij elke aanvraag een individuele afweging maken en proberen met maatwerk een oplossing bieden. Voor schuldenaren heeft een afwijzing voor schuldhulpverlening een grote, en soms desastreuze invloed. ‘Een goed onderbouwde beschikking is een cruciaal instrument voor een goed georganiseerde toegang tot de schuldhulpverlening bij gemeenten,’ aldus Jungmann.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/ 

http://www.overheidsgedonder.nl/forum/viewtopic.php?f=47&t=23

Deel dit bericht:

Written by ZdminZZZ

Comments are closed.